Se dau 2000 de lei de la stat, anunțul momentului de la Guvern: cine primește stimulentul financiar, care sunt regulile

de: Alexandru Puiu
26 07. 2023

În România, se acordă o serie stufoasă de ajutoare financiare. Cele mai multe sunt dedicate românilor vulnerabili, dar există și unele menite să încurajeze performanța. Acestea sunt ilustrate ca fiind stimulente financiare.

Cel mai recent stimulent financiar anunțat de autorități face subiectul unui proiect de Hotărâre de Guvern aflat în consultare publică și vizează elevii care au obținut media 10 la examenele naționale din această vară. Inițiativa îi aparține Ministerului Educației și, cu un pic de noroc, ar trebui să-și facă simțite efectele în piață din acest an.

Partea bună este că, în total, numărul de beneficiari nu este foarte mare, doar 558 de persoane la nivel național. Cei care au terminat clasa a VIII-a ar urma să primească 2000 de lei, în timp ce suma crește la 5000 de lei pentru absolvenții de liceu, de clasa a XII-a.

Bani în plus pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a

„Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind acordarea de stimulente financiare elevilor care au obţinut media 10 la examenele naţionale din sesiunea iunie-iulie 2023”, anunţă, marţi, Ministerul Educaţiei.

Ca referință, 466 de absolvenți de gimnaziu s-au bucurat de media 10 la Evaluarea Națională 2023 și, în teorie, ar urma să primească 2000 de lei de la stat. Din rândul absolvenților de bacalaureat, doar 92 de adolescenți au terminat cu media zece examenele, 78 la examenul naţional bacalaureat, inclusiv sesiunea specială, respectiv 14 la examenul de bacalaureat german

Inițiativa nu este nouă, dar în trecut, acești bani erau stabiliți în mod exclusiv de către autoritățile locale, veneau de la bugetul primăriilor care decideau să-l acorde sau nu. Acum, dacă se legiferează propunerea Ministerului Educației, ar deveni standard la nivel național.

„În total, sunt propuşi pentru a fi premiaţi 558 de absolvenţi de gimnaziu şi liceu. Lista nominală a beneficiarilor şi modalitatea de acordare a stimulentelor financiare vor fi aprobate prin ordin de ministru”, a mai transmis ministerul.

Potrivit Notei de fundamentare a actului suspus dezbaterii publice, „identificarea şi susţinerea copiilor şi tinerilor capabili de performanţe şcolare înalte reprezintă o parte integrantă a politicilor educaţionale promovate de Ministerul Educaţiei şi vizează aplicarea unuia dintre principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior, precum şi învăţarea pe tot parcursul vieţii din România şi anume principiul calităţii”.